Masser af alternativer midt i en Corona-tid

En telefonsamtale kan være nok til at bryde tomheden

Mulighederne er mange, når det kommer til alternativer til at bryde tomheden frem mod det tidspunkt,
hvor foreningslivet vender tilbage i normale rammer.

af Teit Rasmussen

Seniorhus Odense har siden fredag d. 13. marts været lukket på grund af den omfattende Corona-virus. Beslutningen om at lukke seniorhuset traf bestyrelsen selv, inden Folketinget officielt med virkning fra 17. marts vedtog en hastestramning af epidemiloven og dermed gjorde forsamlingsforbuddet gældende.

Med et slag sørgede en bestialsk virus for, at mange af de gøremål, vi tager for givet, pludselig ikke længere kunne lade sig gøre eller skulle afvikles på en ny og ganske anderledes måde. En lang række ikke samfundsvigtige funktioner inklusive foreningslivet er således under den aktuelle corona-krise blevet sat på standby.

En af de mange frivillige, som samtidig også er bruger af seniorhuset, er Birgit Krogard fra Stige. Hun er dels frivillig i seniorhusets cafe, men også aktiv i Odense SeniorRevy.

”Jeg er heldig at have et sommerhus, hvor min mand og jeg kunne flytte ud i, da nedlukningen af Danmark for alvor begyndte. Jeg var knap så heldig at skulle bruge de første uger på at komme mig efter et uheld, der både forårsagede en hjernerystelse og brud på et håndled. Men siden har jeg sagtens kunne få tiden til at gå med forskellige projekter”, indleder hun.

Læs mere under billedet

 


Men det er desværre ikke alle seniorer, som er lige så heldige som Birgit Krogard.

En telefonsamtale er nok

Birgit savner helt klart seniorhuset og det sociale aspekt ved at være omgivet af en masse glade og energiske mennesker. Derfor har hun også i den aktuelle situation valgt at holde telefonisk kontakt til flere af sine med-frivillige i cafeen, og her er hendes fornemmelse, at flere faktisk er på randen af at få ”kuller”.

”Det har overrasket mig en del, at flere faktisk er slået ret meget ud af kurs over, at seniorhuset nu har været lukket siden midt i marts. Seniorhuset betyder meget for mange, og når huset så pludselig ikke længere er åbent, som det plejer, og man ikke har den sociale kontakt, som man er vant til, så kan det for nogen være svært at få sammenhæng i hverdagen”, siger Birgit.

Men bare det at tale sammen i telefonen kan gøre en vigtig forskel. Det er Birgit overhovedet ikke i tvivl om.

“Jeg har talt med en af de andre frivillige om, at vi ud over den telefoniske kontakt snart skal mødes og gå en lang tur og bagefter nyde en kop kaffe. Så det vil vi helt sikkert gøre inden længe”, siger Birgit og opfordrer samtidig andre til at tage kontakt til venner og bekendte, som måske kunne have god brug for en snak.

Masser af gratis muligheder
På nær sit uheld er Birgits histories sikkert typisk for mange seniorer. Mange har i forvejen et godt netværk og ting at tage sig til, men der er også en gruppe, som har behov for en håndsrækning og inspiration til aktiviteter, som kan holde gejsten oppe, men stadig indenfor de snævre grænser for den nuværende forsamlingsfrihed.

Og der er faktisk rigtig mange muligheder enten via internettet eller telefonen både i forhold til fysisk udfoldelse, men også mental adspredelse, som man let kan formidle videre eller selv gøre brug af. En række af disse tilbud og ideer kan du finde herunder.

Motion på video
Frivillige fra Ældreidrættens Hus i Odense har lavet en række meget fine motionsvideoer, som man gratis kan tilgå via www.ældreidrættenshus.dk

Nye venskaber gennem Snak Sammen
Danmark er meget anderledes i disse dage, og vi kan ikke besøge hinanden, som vi plejer. Derfor tilbyder Røde Kors og Boblberg alle i Danmark et digitalt “besøg”. Læs mere på www.boblberg.dk/Snaksammen

Drik afstands-kaffe
En meget simpel, men effektiv måde at mødes i små grupper er at inviterer nogle af dine naboer eller frivillige-venner til ”afstandskaffe” ude i det fri. Sæt stole op og husk rigeligt med afstand og håndsprit og frem for alt det gode humør.

 

Åben (gratis) telefonlinje
Det er på mange måder en speciel tid vi lever i… Det betyder at mange oplever at være isoleret – både fra omverdenen og fra de mennesker der betyder noget. Ring til Center for Mental Sundhed på – læs mere tryk her.

Brug Facebook
En profil på Facebook er et udmærket startsted til at sende information, opmuntring og små sjove indslag til sin familie, venner, naboer eller dem, som man normalt arbejder frivilligt sammen med.

Tjek Filmstriben
Hvor findes filmoplevelserne, mens landets biografer ligger lukkede og forladte hen? På filmstriben.dk har man samlet en række danske onlinetilbud, hvoraf nogle akut er stablet på benene, mens andre generelt kan anbefales. Det hele er som udgangspunkt gratis, og der er noget for alle aldersgrupper – læs mere her.

Find endnu flere tilbud, muligheder og inspiration på

www.hojskolerne.dk/sammen-hver-for-sig-kreativitet-i-en-krisetid/

 

Husk at aktiviteter, der omfatter nærvær med andre skal gøres med afsæt i de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne har udstukket.