Vild med Onsdagsdans

Alle billeder og artikler af Teit Rasmussen.

                                                    Vidste du, at du hver anden onsdag kan tage dine bedste dansesko på og giv den fuld gas i seniorhuset? Hvis ikke så læs endelig videre og bliv inspireret til en gang ”Vild med Onsdagsdans”!

Det lå lidt til højrebenet, at overskriften på denne artikel skulle være ”Vild med Onsdagsdans”. I Seniorhus Odense er der faktisk mulighed for masser af fysisk udfoldelse kombineret med socialt samvær og ikke mindst god gammeldags livemusik. Alle tre elementer er nemlig kernen i den aktivitet, som foreningen ”Onsdagsdans” hver anden onsdag afvikler om eftermiddagen i Hal 2.

Onsdagsdans startede oprindeligt som en aktivitet i det nu hedengangne kulturhus Badstuen på Østre Stationsvej i Odense, men da Badstuen – efter at Odense Kommune frasolgte bygningen i 2005, og at det siden blev en del af Henriette Hørlücks Skole – ophørte som kulturhus, måtte Onsdagsdans finde alternative lokaler. Det blev i første omgang til ”Kulturmaskinen” midt i området ved Brandts Klædefabrik i centrum af Odense, men efter åbningen af Seniorhus Odense har Onsdagsdans siden været et fast tilbud til byens seniorer.

Uden at der overhovedet kan drages nogen form for parallel, så er det i øvrigt i samme år 2005, at det populære tv-program ”Vild med dans” første gang bliver sendt på dansk tv. TV 2-programmet er den danske udgave af det britiske tv-program og dansekonkurrence Strictly Come Dancing, og er en del af det internationale tv-koncept Dancing with the Stars, hvor en kendt personlighed sættes sammen med en professionel dansepartner. Så indviklet er det dog ikke, hvis man har lyst til at danse til levende musik i seniorhuset.

Urmageren på bas

Når man i de ulige uger om onsdagen tropper op i seniorhuset sådan cirka omkring kl. 14.00, ja så er det næsten umuligt ikke at høre, at 

noget foregår i Hal 2. ”Be my lifes compagnion”, som de fleste forbinder og næsten har udødeliggjort amerikanske Mills Brothers, har ofte åbnet ballet som den musikalske ledsagelse til Onsdagsdans.

Per Sass er bassist og en vigtig del af ”Veteranerne”, som giver den gas til Onsdagsdans. Per har nu i 17 år spillet til Onsdagsdans, men han er faktisk ikke den, som har været med længst. Den titel indehaves af Benny Gildberg, som er orkestrets trommeslager. Benny har været med hele vejen, hvilket er i godt 30 år.

-I starten var der faktisk hele to orkestre, som spillede på skift, men i dag er det kun Veteranerne, indleder Per, som i sin tid af Onsdagsdans daværende primus motor Tonni Schaldemose blev spurgt, om han ville være med.

-Jeg havde lært Tonni at kende gennem Munke Mose Motion, og vi spillede fra tid til anden også sammen på plejehjem, han på harmonika og jeg på kontrabas.

Per er oprindelig uddannet urmager og optiker og ville i sine yngre dage sammen med en række gutter gerne starte et orkester sammen.

-Jeg ville gerne spille trækbasun, men blev så overtalt til kontrabassen, som der i øvrigt altid var mangel på. Jeg købte mig så en kontrabas og fik gennem en professionel lært at spille, fortæller Per, der allerede som 14-årig kom i lære som urmager til den fyrstelige sum af 17 kroner om ugen og som til sidst i sit arbejdsliv blev selvstændig på Vesterbro efter 31 års ansættelse hos Carl Langer i dennes urmager- og optikerbutik i Klaregade.

Musikken spiller stor rolle

Set i bakspejlet har Per Sass aldrig fortrudt, at det blev kontrabassen og ikke trækbasunen, som blev hans instrument.

-En bas er generelt en vigtig del af alle orkestre på grund af sin bundtone. Normalt bygger man et orkester op startende med pianoet, og faktisk som nummer to kommer kontrabassen. Jeg får da også at vide fra de andre musikere, jeg spiller med, at det er meget dødt, når jeg en sjælden gang melder afbud, lyder det beskedent fra Per, som gennem årene har haft flere forskellige forbilleder på netop kontrabassen.

-Musik spiller naturligvis en stor rolle i mit liv. Der var en lang periode, hvor jeg ud over mit almindelige arbejde også spillede til bal om lørdagen. Og jeg har nu ud over Onsdagsdans også været med i Odin Jazz Band de seneste syv år, fortæller Per.

Odin Jazz Band kan man i øvrigt ganske gratis både se og ikke mindst høre øve hver tirsdag i seniorhuset. Undertegnede kan varmt anbefale et kig ind i Hal 2, hvis man ikke lige har andet på programmet.

-Jeg må indrømme, at jeg har en forkærlighed for jazz, men ynder også det repertoire som udgør Onsdagsdans. Men det er jo noget helt andet, når musikken kædes sammen med folk, der danser, fortæller Per Sass, som trods sin enorme rutine ikke afholder sig fra i ny og næ at øve sig lidt hjemme i privaten i Sanderum.

Ud over musikken så er løbe-motion også et vigtigt element i Pers liv, lige som han naturligvis har et lille urmagerværksted hjemme på Mågebakken.

Per Saas
Alex
Alex Hansen
Jonna Madsen og Grethe Larsen
Veteranerne
Veteranerne: fra venstre Benny Gildberg, Per Saas og Per Vigand og siddende Niels Erik Thornhøj

Fra jitterbug til Onsdagsdans

En af de faste Onsdagsdansere er Alex Hansen, lokal fra Holluf Pile. Han er i dagens anledning mødt op i sorte bukser og en matchende Hawaii-lignende flot skjorte og blankpudsede sko. Han er med egne ord en af de lidt hurtigere på dansegulvet.

-Jeg har stort set danset hele mit liv startende som soldat, da vi om søndagen dansede jitterbug i Tivolis Koncerthus i København. 

Jeg har gennem livet været med i utallige forskellige danse-fællesskaber – og de sidste 5-6 år kommet til Onsdagsdans, fortæller Alex.

Alex danser med alle, og nyder den forskelligartede musikledsagelse.

-Der er plads til alle til onsdagsdans. Nogle danser hurtigt, andre tager den lidt mere med ro og trisser mere rundt. Ja vi har sågar en gang imellem blinde, som danser med og døve, som fornemmer rytmen gennem bevægelserne i gulvet. Udgangspunktet for os alle er, at vi bliver rørt og er i bevægelse til god musik. 

Dans er godt for mange ting, ja nærmest livsforlængende, siger Alex Hansen, som anbefaler alle seniorer at kigge indenfor.

Der skal frivillige til

Onsdagsdans er blevet en fast bestanddel i seniorhuset. Som så mange af de forskellige aktiviteter, der foregår i seniorhuset, er Onsdagsdans forankret i en forening og en bestyrelse. Der skal meget til, hvis to af foreningens frivillige bestyrelsesmedlemmer, Jonna Madsen og Grethe Larsen, ikke er at finde ved indgangen, hvor snakken altid går lystig samtidig med, at entreen på 50 kroner indkasseres.

-Vi har begge været med i hele den periode, hvor Onsdagsdans er blevet afviklet her i seniorhuset. Jeg kom som Per Sass med i Onsdagsdans, da jeg også kendte Tonni Schaldemose gennem vores fælles interesse for at løbe. Jeg var tilfældigt i seniorhuset den dag, hvor der skulle rekrutteres frivillige til blandt andet en bestyrelse, indleder Grethe, som ret kort tid efter fik spurgt sin gode veninde Jonna, om hun ikke også ville være med.

-Så snart den sidste danser har betalt, så danser vi begge med. Dans giver ganske enkelt en masse glæde i kroppen, fortsætter Jonna, som straks opfordrer alle inklusive kørestolsbrugere til at kigge ind.

-Det sociale er sammen med bevægelse i højsædet. Man får mange gode og sjove historier fortalt også imens man danser. Man deler også sine små problemer, så det er rigtigt hyggeligt at have kontakt med vores dansere, siger Jonna.

Fra single til giftermål

Som det med tydelighed allerede flere gange er blevet fremhævet, så kan dans og musik noget specielt.

Det skal måske bare lige opdages for det store og brede publikum.

-Vi har som så mange andre fritidstilbud skulle kæmpe os igennem tiden med og uden COVID-19. Det har bl.a. ført til, at vi har halveret antallet af onsdage, hvor vi danser, lige som vi har været tvunget til at sætte entreen en smule op, fortæller Jonna.

-Mange var jo meget forståeligt i starten efter, at restriktionerne blev lempet, overnervøse, men det har heldigvis ændret sig, supplerer Grete, som sammen med Jonna kan glæde sig over, at lidt over 50 mennesker er mødt til dagens udgave Onsdagsdans.  

Flertallet af de aktive dansere er desværre blevet alene, men det har så omvendt gennem tiden ført til, at flere faktisk har fundet sammen, og hele to par er sågar efterfølgende blevet gift! 

Skulle du efter at have læst disse linjer være blevet interesseret i Onsdagsdans, så danses der til levende musik i ulige uger fra kl. 14.00 til 16.30 – og hver gang i Hal 2.